Scheidsrechters

Elk team heeft er wel eens mee te maken gehad: De scheids is er niet! Gelukkig is er binnen onze club bijna altijd wel een oplossing te vinden door een ouder of een ander lid als vervanger te zoeken. We zijn deze helden altijd erg dankbaar, maar natuurlijk is dit niet ideaal.
De Nevobo merkte dat dit probleem groter was dan alleen bij onze club en paste daarom enkele jaren geleden de regels aan.

Overzicht niveaus / codes

Niveau wedstrijd Benodigde Code Cursus om code te halen
Recreanten niet nodig -
Jeugd & 3e klasse V6 Alleen de online instaptoets > doe deze nu direct!
1e & 2e klasse V5/V4 VS-2 cursus > Meer info hier & aanmelden via scheidsrechters@volleybal-vcn.nl
Na aanmelden heb je V5 en mag je al 1e en 2e klasse fluiten. Na voltooien heb je V4.
Promotieklasse R3/R2 VS-3 cursus > Meer info & aanmelden voor VS-3
Na aanmelden heb je R3 en mag je al Promotieklasse fluiten. Na voltooien heb je R2.
Regiodivisie R1 VS-3 cursus (cursus moet voltooid zijn en beoordeling wedstrijden positief voor je mag fluiten op Regiodivisie niveau)
Ere/Top/1e/2e divisie Nationaal VS-4 / VS-4 TOP > bekijk info over nationaal fluiten

Veranderingen vanuit de Nevobo

De Nevobo wijst nog alleen scheidsrechters aan in:

  • Eredivisie, 1e divisie, 2e divisie, regiodivisie en promotieklasse (dus niet meer in 1e klasse en lager)
  • Bekerwedstrijden senioren
  • Bekerfinale jeugd

Bij deze wedstrijden zijn er dus scheidsrechters die buiten de eigen club fluiten. Deze scheidsrechters moeten minimaal een VS3 cursus hebben gedaan. De Nationale teams (eredivisie t/m 2e divisie) worden gefloten door nationale scheidsrechters die niet (officieel) aan clubs verbonden zijn. Wij moeten als club alleen scheidsrechters leveren voor Regiodivisie en promotieklasse-teams.

Verder moet elke wedstrijd in de 1e en 2e klasse gefloten worden door een gecertificeerde thuisfluiter! Kortom, iemand met een VS2 cursus. Tot slot moet elke andere wedstrijd gefloten worden door iemand die minimaal de scheidsrechters-instaptoets online gedaan heeft.

Veranderingen binnen de club

Door dit alles waren wij genoodzaakt onze regels ook te veranderen. De volgende plichten gelden nu voor de leden:

  • Alle senioren en jeugdleden zijn verplicht de instapcursus (via pc) te volgen vanaf het moment dat ze B-jeugd of hoger spelen.
  • Alle competitiespelende senior leden van 18 jaar en ouder zijn verplicht de VS2 cursus te volgen (als dat nog niet gebeurd is).
  • Teams van promotieklasse en hoger dienen OF een uit-scheidsrechter te leveren of een team training te geven. Overigens worden spelers van deze teams ook nog gewoon ingedeeld voor taken (waaronder fluiten) bij thuiswedstrijden, dus VS2 dienen ze wel te halen.

Al deze regels gelden enkel voor senioren- en A- en B-jeugdleden. Niet voor recreanten.
De leden zullen via het takenrooster op de site ingeroosterd worden voor het fluiten. Als blijkt dat je niet gekwalificeerd een wedstrijd hebt gefloten, ontvangt je zelf de boete die de vereniging hiervoor ontvangt van de Nevobo.

Hoe voldoe je aan de eisen?

Ben je A-jeugd, B-jeugd, of speel je bij de heren/dames en ben je nog geen 18?
Doe dan nu direct de instaptoets: https://www.volleybalmasterz.nl/spelregelbewijs/
Als e-mailadres voor de scheidsrechterscoördinator kun je scheidsrechters@volleybal-vcn.nl invullen. Kom je zelf niet door de test? Vraag dan mensen die wel de cursus hebben gehaald om hulp!
Recreanten die dat willen, kunnen uiteraard ook de toets doen. Zij hebben wel hun Nevobo-nummer nodig, welke opgevraagd kan worden via administratie@volleybal-vcn.nl. Ouders of andere niet-leden die graag de toets willen halen om eventueel te kunnen invallen, mogen dat natuurlijk ook doen. Hiervoor moet je wel lid zijn van onze club en een Nevobo-nummer hebben.

Ben je volgend seizoen 18 jaar of ouder en speel je bij een heren- of damesteam?
Meldt je dan aan voor de VS2 cursus via scheidsrechters@volleybal-vcn.nl. Na aanmelden mag je direct 2e klasse fluiten. Voor VS2 hoef je niet naar een cursus toe. Het enige wat hiervoor gedaan moet worden is het fluiten van enkele stagewedstrijden en uiteindelijk het doen van een proeve van bekwaamheid. Deze stagewedstrijden tellen ook direct mee voor je taken in het takenrooster. Meer info is te vinden op bovenstaande link.

Ben je 18 jaar of ouder en speel je in promotieklasse of hoger, maar niet bij D1 of H1?
Bespreek nog voor de zomer (Nevobo wil het al in begin juni weten!) met je nieuwe team waar jullie voor gaan: Fluiten of training geven. Een uitfluiter moet minimaal 6x per seizoen fluiten, dus 1 scheidsplek kan ook door 2 teamgenoten verdeeld worden. Je stagewedstrijden voor de VS3 cursus tellen ook al direct mee. Meer info en aanmelden: http://www.volleybal.nl/nevobo/voor-verenigingen/opleidingen/tot-official/zaalvolleybal/volleybalscheidsrechter-vs3

Ben je al scheidsrechter of wil je (zonder verplichting) scheidsrechter worden?

Natuurlijk mag je ook meer doen dan je verplicht bent. Indien je uitfluiter bent of wilt worden en vragen hebt, neem dan contact op via: scheidsrechters@volleybal-vcn.nl.

De voordelen!

Het lijken wellicht strenge regels, maar vergeet niet dat het uiteindelijk met name positieve gevolgen heeft:

  1. Als er een keer een scheids niet is, zijn er meer gekwalificeerde vervangers te vinden.
  2. Je kent zelf de regels beter, ook als je niet fluit altijd handig!
  3. We zullen geen boetes meer krijgen voor leden die zonder licentie fluiten, wat weer scheelt in de kosten en uiteindelijk de contributie.
  4. Het niveau van de scheidsrechters zal omhoog gaan!