Even voorstellen | Ruud Bergwerff – Secretaris

Even voorstellen | Ruud Bergwerff - Secretaris VCN

Ooit na mijn militaire dienstplicht kennisgemaakt met het volleybal in een vereniging. Al op de middelbare school was ik heel blij als tijdens sportles konden volleyballen. In die periode ook het schoolkampioenschap gewonnen. Daar is dus mijn motivatie om lid te worden van DUF ’72 in Nieuwerkerk aan den IJssel ontkiemt. Bij DUF ‘72 vierden we ook een en tevens voor mij laatste kampioenschap ever in de 4e (!) klasse. Leuk maar een topper zou ik nooit worden. In 1983 werd ik gevraagd om in het bestuur van de vereniging te komen. Vanaf dat moment kreeg ik het idee dat daar meer mijn kwaliteiten lagen dan bij het spelen van het spelletje. Hoewel ik lang heb gespeeld met in wat ik noem de catacomben van de regio.

Vanaf 1983 heb ik - met onderbreking van 2 jaar voor NIMA opleidingen - t/m 2006 in het bestuur het inmiddels tot NIVOC ’72 omgedoopte vereniging mogen zitten. Waarvan de laatste 17 jaar (!) met eelt op mijn billen als voorzitter. Aan het eind van die periode hebben we met een aantal mensen om ons heen gekeken met als doel te onderzoeken hoe wij het volleybal in Nieuwerkerk aan de IJssel konden behouden. Er was vooral bij de senioren een sterke terugloop en de toename van de jeugd konden we niet meer aan.

In VC Capelle was dat anders, een grotere vereniging met voldoende jeugdkader. Ik heb toen contact gezocht met de toenmalige voorzitter Ron de Bruyn. Daaruit bleek dat ook VC Capelle wel oren had naar een verdere samenwerking. Vooral samen met Jan Buitendijk hebben we een fusie kunnen opzetten, waarna VCN (Volleybalvereniging Capelle Nieuwerkerk) een feit werd. Een intensief traject dat Jan en mij veel voldoening heeft gegeven.

Ik heb toen gekozen om geen bestuursfunctie in de vereniging op te pakken omdat ik in die tijd ook voorzitter werd van de Regio Zuid van de Nevobo. Een functie die ik toen niet goed kon combineren met een functie in een bestuur van VCN.

Vanaf die tijd is er ook bij de Nevobo veel veranderd. Dit leidde ertoe dat ik in 2011 lid ben geworden van het Hoofdbestuur van de Nevobo. Een functie die ik met toewijding nog steeds vervul.

Inmiddels ben ik met pensioen. Daarvoor werkte ik bij Elsevier Opleidingen als Productmanager voor de sector Arbeidsveiligheid. Daarin was ik verantwoordelijk voor het ontwikkelen van nieuwe opleidingen en het up to date houden van bestaande opleidingen. Een hele leuke en uitdagende en baan. Zo was ik verantwoordelijk voor PBNA uitgave Basisveiligheid en heb ik een volledige HBO-opleiding Hoger Veiligheidskunde ontwikkeld.

Privé ik ben getouwd, maar heb in 2018 afscheid moeten nemen van mijn vrouw die ongeneeslijk ziek was. Verder heb ik zoon en dochter die beiden met hun vriendin en vriend heel goed terecht zijn gekomen en waar ik ontzettend trots op ben.

De rollen die ik nu vervul in de Nevobo en in VCN geeft mij veel energie die mij helpen om het alleen zijn inhoud te geven. Gelukkig heb ik nu genoeg om handen dat ik mij nooit verveel. Soms heb ik weleens het idee dat ik meer op mijn bordje heb dan toen ik werkte. Maar dat is alleen maar goed toch?

Bij VCN ben ik secretaris, mag ik dames 6 training geven en coachen en bemoei momenteel met het Coronabeleid. In de Nevobo mag ik overal iets van vinden, maar ben ik inhoudelijk vooral betrokken bij het professionaliseren van de Eredivisie, de Arbitrage en regels en reglementen. Daarnaast ook voorzitter van Regio Zuid. 

Bekijk alle nieuwsberichten