Scheidsrechters

Elk team heeft er wel eens mee te maken gehad: De scheids is er niet! Gelukkig is er binnen onze club bijna altijd wel een oplossing te vinden door een ouder of een ander lid als vervanger te zoeken. We zijn deze helden altijd erg dankbaar, maar natuurlijk is dit niet ideaal.
De Nevobo merkte dat dit probleem groter was dan alleen bij onze club en paste daarom enkele jaren geleden de regels aan.

Overzicht niveaus / codes

Niveau wedstrijd Benodigde Code Cursus om code te halen
Recreanten niet nodig -
Jeugd & 3e klasse V6 Alleen de online instaptoets > doe deze nu direct!
1e & 2e klasse V5/V4 VS-2 cursus > Meer info hier & aanmelden via scheidsrechters@volleybal-vcn.nl
Na aanmelden heb je V5 en mag je al 1e en 2e klasse fluiten. Na voltooien heb je V4.
Promotieklasse R3/R2 VS-3 cursus > Meer info & aanmelden voor VS-3
Na aanmelden heb je R3 en mag je al Promotieklasse fluiten. Na voltooien heb je R2.
Regiodivisie R1 VS-3 cursus (cursus moet voltooid zijn en beoordeling wedstrijden positief voor je mag fluiten op Regiodivisie niveau)
Ere/Top/1e/2e divisie Nationaal VS-4 / VS-4 TOP > bekijk info over nationaal fluiten

Veranderingen vanuit de Nevobo

De Nevobo wijst nog alleen scheidsrechters aan in:

 • Eredivisie, 1e divisie, 2e divisie, regiodivisie en promotieklasse (dus niet meer in 1e klasse en lager)
 • Bekerwedstrijden senioren
 • Bekerfinale jeugd

Bij deze wedstrijden zijn er dus scheidsrechters die buiten de eigen club fluiten. Deze scheidsrechters moeten minimaal een VS3 cursus hebben gedaan. Wij moeten als club zoveel R1 t/m R3 scheidsen leveren, als we gebruiken. Voor seizoen 2012-2013 moet dat voor 108 wedstrijden zijn.

Verder moet elke wedstrijd in de 1e en 2e klasse gefloten worden door een gecertificeerde thuisfluiter! Kortom, iemand met een VS2 cursus. Daarvoor komen we er nu nog veel te kort.

Tot slot moet elke andere wedstrijd gefloten worden door iemand die minimaal de scheidsrechters-instaptoets online gedaan heeft.

Veranderingen binnen de club

Door dit alles waren wij genoodzaakt onze regels ook te veranderen. De volgende plichten gelden nu voor de leden:

 • Alle senioren en jeugdleden zijn verplicht de instapcursus (via pc) te volgen vanaf het moment dat ze B-jeugd of hoger spelen.
 • Alle competitiespelende seniorleden van 18 jaar en ouder zijn verplicht de VS2 cursus te volgen (als dat nog niet gebeurd is).
 • Teams van promotieklasse en hoger muv H1 en D1 dienen te leveren wat zij zelf ook gebruiken. In meeste gevallen dus 2 scheidsrechters met VS3 (enkel voor Dames promotieklasse 1 scheidsrechter).
  - Kunnen de teams vanaf promotieklasse deze zelf niet regelen, dan dienen ze per officialplek 1 team te trainen (als team).
  - Willen/kunnen ze dat ook niet, dan is de noodoplossing dat per officialplek €25,- per persoon betaald dient te worden.
     Het geld dat we hiermee besparen of binnenkrijgen is minimaal 225 euro per officialplek.
  - Die €225,- gebruiken we als vergoeding voor de scheidsrechters vanaf VS3. Hiermee willen we ook scheidsrechters van buiten de vereniging aantrekken.
 • Voor Dames 1 en Heren 1 heeft de club de voorkeur dat ze training geven ipv scheidsrechters, daarom vragen we hen niet als scheidsrechters, maar dienen ze wel als team wel minimaal 2 trainingen per week te geven zonder vergoeding. Willen/kunnen ze dat niet, dan is de geldelijke noodoplossing hetzelfde als hierboven beschreven. Overigens worden spelers van deze teams wel ingedeeld voor thuiswedstrijden, dus VS2 dienen ze wel te halen.
 • Samengevat komt het neer op: Leveren de prestatieteams niet genoeg? Dan betalen ze €50,- per persoon of geven aan 2 teams training per jaar (wat neer komt op ca.6/7 trainingen per persoon).

Al deze regels gelden enkel voor senioren- en A- en B-jeugdleden. Niet voor recreanten.
De leden zullen via het takenrooster op de site ingeroosterd worden voor het fluiten. Als blijkt dat je niet gekwalificeerd een wedstrijd hebt gefloten, ontvangt je zelf de boete die de vereniging hiervoor ontvangt van de Nevobo.

Hoe voldoe je aan de eisen?

Ben je A-jeugd, B-jeugd, of speel je bij de heren/dames en ben je nog geen 18?
Doe dan nu direct de instaptoets: http://fd7.formdesk.com/Nevobo/instaptoets_derde_klasse_en_lager
Als e-mailadres voor de scheidsrechterscoördinator kun je scheidsrechters@volleybal-vcn.nl invullen. Kom je zelf niet door de test? Vraag dan mensen die wel de cursus hebben gehaald om hulp!
Recreanten die dat willen, kunnen uiteraard ook de toets doen. Zij hebben wel hun Nevobonummer nodig, welke opgevraagd kan worden via administratie@volleybal-vcn.nl. Ouders of andere niet-leden die graag de toets willen halen om eventueel te kunnen invallen, mogen dat natuurlijk ook doen. Hiervoor moet je wel lid zijn van onze club en een Nevobo-nummer hebben.

Ben je volgend seizoen 18 jaar of ouder en speel je bij een heren- of damesteam?
Meldt je dan aan voor de VS2 cursus via scheidsrechters@volleybal-vcn.nl. Na aanmelden mag je direct 2e klasse fluiten. Voor VS2 hoef je niet naar een cursus toe. Het enige wat hiervoor gedaan moet worden is het fluiten van enkele stagewedstrijden en uiteindelijk het doen van een proeve van bekwaamheid. Deze stagewedstrijden tellen ook direct mee voor je taken in het takenrooster. Meer info is te vinden op bovenstaande link.

Ben je 18 jaar of ouder en speel je in promotieklasse of hoger, maar niet bij D1 of H1?
Bespreek nog voor de zomer (Nevobo wil het al in begin juni weten!) met je nieuwe team waar jullie voor gaan: Fluiten, Twee externe R1/R2 scheidsen regelen, training geven of betalen.
Een uitfluiter moet minimaal 6x per seizoen fluiten, dus 1 scheidsplek kan ook door 3 teamgenoten verdeeld worden. Je stagewedstrijden voor de VS3 cursus tellen ook al direct mee. Meer info en aanmelden: http://www.volleybal.nl/nevobo/voor-verenigingen/opleidingen/tot-official/zaalvolleybal/volleybalscheidsrechter-vs3

Ben je al scheidsrechter of wil je (zonder verplichting) scheidsrechter worden?

Natuurlijk mag je ook meer doen dan je verplicht bent. Indien je uitfluiter bent of wilt worden kan je hier €15,- per wedstrijd (met een max. van 15 wedstrijden=€225) voor ontvangen als je dat wilt. Indien je aangeeft dat je voor een team fluit dan neem je daarbij hun verplichtingen over en ontvang je geen vergoeding.
Meer info of interesse? Mail scheidsrechters@volleybal-vcn.nl.

De voordelen!

Het lijken wellicht strenge regels, maar vergeet niet dat het uiteindelijk met name positieve gevolgen heeft:

 1. Als er een keer een scheids niet is, zijn er meer gekwalificeerde vervangers te vinden.
 2. Je kent zelf de regels beter, ook als je niet fluit altijd handig!

 3. We zullen geen boetes meer krijgen voor leden die zonder licentie fluiten, wat weer scheelt in de kosten en uiteindelijk de contributie.

 4. Het niveau van de scheidsrechters zal omhoog gaan!